La ce varsta ii vorbim fetei despre sexualitate?

Ce ii puteti spune fetei voastre?

Pubertatea constituie o ocazie ideala de a-i vorbi de contraceptie, deoarece schimbarile care survin in corpul ei, fac o fata sa isi puna multe intrebari la care trebuie sa ii raspundem fara intarziere.

Etapa intai: explicatii functiunea menstruatiei.

Aceasta este o problema care poate fi abordata foarte devreme cu copilul.

Daca deschiderea discutiei vi se pare dificila, puteti sa asteptati o ocazie propice, de exemplu cand vede in camera de baie tampoane igienice.

Etapa a doua: profitati de momentul respectiv insistand asupra acestui semn distinctiv al trecerii spre varsta adulta.

In sfarsit, explicati-i rolul metodelor de contraceptie: „Cresti si devii incetul cu incetul femeie. Corpul tau este de acum capabil sa faca bebelusi, dar va trebui sa alegi momentul potrivit, cand vei fi cu barbatul pe care it iubesti. Va putea dura un timp pana iti gasesti omul potrivit. Iar inainte de a-I gasi este mai bine sa folosesti un contraceptiv: un mijloc prin care eviti sa ramai insarcinata. Daca vrei, pot sa iti explic. Daca preferi, poti merge sa ceri sfatul la pediatrul tau, la medicul generalist sau la un ginecolog.”

Este important ca, fara a ne simti vexati, sa lasam o usa deschisa spre un alt adult care ar putea sa ne informeze copilul. Adolescenta este o varsta la care un tanar simte nevoia sa se distanteze de parintii sai.

In sfarsit, reamintiti-i fetei voastre toate acestea in momentul in care are primele raporturi. Dar intelegeti-i si jena, ea nu simte nici o dorinta de a-si dezvalui sau de a „da raportul” cu privire la debutul ei in viata sexuala.

Acasta nu ii apartine decat ei, intimitatii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *